Historie

La Grange Baxhof bevindt zich in een voormalige Tiendschuur, onderdeel van een 15e eeuwse monumentale carréhoeve op het Landgoed Baxhof. Het is een landelijk gelegen gesloten (carré)hoeve met resten van een omgrachting, hoogstamfruitbomen en een uitzicht op uitgestrekte weilanden en aangrenzend bosgebied.

Vroeger werd de Tiendschuur gebruikt als graanopslagplaats waarvan één tiende van de oogst als “belasting” betaald diende te worden voor de pacht aan de kasteelheer of heerboer. Tegenwoordig wordt er in de voormalige Tiedschuur wekelijks gerecreëerd door vele gasten. De strobalen zijn er nu echter vervangen door luxe boxspringbedden!

Dankzij de passie voor renoveren en het behoud van de historische elementen bezit het pand nog tot op de dag van vandaag een bijzonder karakter en veel authentieke elementen. Zo bevinden zich in de grote open leefruimte nog oude stalpoorten, echte pronkstukken in deze ruimte! In de leefkeuken heeft u prachtig uitzicht op de oude maaskeienbinnenplaats met aan weerszijden de voormalige koeienstal en schapenstal die reeds zijn omgetoverd tot woonhuizen. Vanuit uw boxspringbed heeft u prachtig uitzicht op de authentieke spanten van de 11 meter hoge schuur. Echt een lust voor het oog!

Niet alleen binnen maar ook buiten kun je de historie opsnuiven. La Grange Baxhof bevat namelijk nog overblijfselen van een oude gracht. Op mooie avonden kunt u in deze drooggelegen ‘gracht’ gezellig uit de wind rondom de vuurkorf zitten.

Kortom, tijdens uw verblijf in La Grange Baxhof waant u zich even pachter van dit prachtige landgoed en zijn omgeving

Leuk om te weten!

Hoe bijzonder deze carréhoeve uit de 15e eeuw is blijkt uit een bouwhistorisch onderzoek dat onlangs is uitgevoerd. Bij het onderzoek kwam een ridderzaal boven water in het oudste gedeelte van de hoeve. En dan ben je van de een op de andere dag trotse eigenaar van een heuse ridderzaal, vroeger de thuisbasis van jonkheren en andere nobele lieden, die jarenlang is aangezien als simpele zolder. Bijzonder aan deze ridderzaal is de dat de zaal nog in grote mate intact gebleven is. In de eiken balken zijn rijke decoraties en prachtig vlechtwerk zichtbaar. Ook kun je nog zwartgeblakerde plekken op de muur aantreffen van een inmens grote open haardpartij. Een ander restant is het Arkeltorentje op de hoek van het pand. Hier huisde vroeger een bewaker om de vijand te signaleren. Misschien mag u van de eigenaar wel even een kijkje nemen!